Cara Nak Membuat Sagu Gula Melaka
Setelah mendidih masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Panaskan air dalam periuk bila dah mendidih masukkan sagu yang direndam tadi.
Resepi Sagu Gula Melaka Youtube
Nak buat yang mana-mana pun boleh asalkan sukatan betul.
. Masukkan gula melaka ke dalam mangkuk atau gelas. Jika masih belum masak tapi air bertambah pekat tambah air sampai sagum asak sepenuhnya. Boleh tengok resepinya di sini.
Didihkan air dalam periuk dan masukkan sagu bersama daun pandan. Rendah atau lalukan sagu di bawah air. Tutup api dan biarkan seketika.
Okay resepi Sagu Gula Melaka Simple Cik Pora bahan-bahannya. Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam. Jadi kongsikan resepi ini buat semua kenalan anda.
Didihkan air dalam 2 liter dalam rice cooker atau multifunction cooker. Selepas itu kukus sekejap. Siap untuk dinikmati seisi keluarga.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat semua orang. Untuk warna yang cantik tambah sedikit sirap. Setelah sagu masak masukkan ke dalam tapis dan lalukan di bawah air yang mengalir untuk hilangkan kanjinya.
1 cawan sagu 3 cawan air Nisangula melaka Susu cair Daun pandan Cara-cara. Letk dalam peti sejuk. Gaulkan dengan sirap atau pewarna merah.
Gula putih 2 sudu besar. Masukkan sedikit demi sedikit sagu agar tidak bergumpal. Jadi kalau korang nak lagi rasa berlemak boleh campur susu.
Masak sehingga sagu menjadi lut sinar kacau sekali-sekala lebih kurang 30 minit. Nisan atau gula melaka Susu cair Daun pandan Cara membuat. Bila sagu dah separuh masak buka dan kacau lagi.
Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den. Jika kita berkongsi ilmu maka ilmu kita makin berganda bukannya berkurang. Sagu 1 paket ikut berapa banyak korang nak buat Susu cair.
12 cawan 125 ml air Cara-Cara. Mula-mula rendam atau lalukan sahaja sagu dibawah air. Resepi sagu gula melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini.
Masukkan gula melaka gula pasir air dan daun pandan ke dalam periuk. Pergi kat bazar ramadhan pun selalunya banyak sagu gula melaka ni dijual. Bila air dah mendidih masukkan sagu dan kacau sekali sekala sahaja.
Gula Melaka jenama Tea Pot. Gula merah gula melaka sagu direndam 1 cawan untuk satu warna gula pasir Pewarna merahkuning dan hijau Air biasa untuk merendam dan merebus air daun pandan disimpul santan kotak kara 35 minit. Tuangkan sagu ke dalam acuan agar-agar dan sejukkan semalaman.
Sangat mudah sahaja cara membuatnya dan pasti menjadi malah boleh buat jualan lagi. Air 3 cawan tambah jika perlu Gula melaka 2 keping. Boleh titiskan sedikit pewarna yang disukai.
Kebelakangan ini semakin bertambah orang yang menjual sagu gula melaka. Cara untuk Menyediakan Santan Masukkan santan air dan garam ke dalam periuk. Masak santan sehinggamendidih dan tutup api.
Kemudian tutup dengan penutup rice cooker. Rebus sagu bersama air hingga masak. Rebus sagu bersama air sehingga warna sagu bertukar jernih.
Sagu RM1 Air Pewarna Susu Cair Gula Melaka. Didihkan air bersama daun pandan. Guna rice cooker jimat masa tenaga tak perlu kacau selalu dan tak risau hangit pada bahagian bawah 3.
Susu cair 1 tin. Resepi yang saya nak buat kali ni ialah sagu gula melaka. Caranya memasaknya juga lebih mudah dan cepat tanpa.
Nak sedap isi semua dalam bekas lepas tu sejukkan di bahagian sejuk beku dalam 30 minit lepas tu kuarkan dan letak dibahagian biasa. Tambahkan sagu kemudian susu cair. Cara Penyediaan Resepi Sagu Gula Melaka.
Masak hingga hilang putih-putih di tengah sagu. Kebelakangan ini semakin bertambah orang yang menjual sagu gula melaka. Kemudian bilas dan toskan sagu untuk keluarkan kanji dari sagu.
Cara-cara untuk membuat sagu gula melaka. Rendam sagu dalam air selama 30 minit. Boleh tambahkan air panas jika air kering.
Masakkan sagu dengan air yang mendidih dan daun pandan sehingga likat atau biji putih sagu hilang. Resepi sagu gula Melaka kali ni saya kongsikan cara-cara untuk menjadikan sagu berbutir dan tak melekat. Masak hingga gula larut dan menjadi sedikit pekat.
Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Setelah mendidih kurangkan api hingga rendah. Resepi puding sagu gula melaka hidangan pencuci mulut yang boleh disediakan di majlis istimewa.
Didihkan 10 cawan air ke dalam periuk besar. Empunya resepi kacau sekejap kemudian kukus sebentar. Masak sehingga likat dan biji putih sagu hilang.
Ketepikan dan isi. Tapis dan bilas bawah air paip untuk membuang kanji sagu supaya biji sagu kelihatan lebih cantik Masukkan dalam bekasletak pewarna sirap. 1Sagu direndam sekejap dah agak kembang air dah serap tu cuci sikit sampai jernih airAgak-agak ya kang hancur abes plak sagunya hihi.
Bila sudah masak toskan sagu sambal dilalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji serta elak sagu dari melekat. 2Kemudian masukkan sagu dalam periuk masukkan air lebihkan sedikit agak-agak seinci dari paras sagu tu. Rebus sagu bersama air sehingga sagu masak.
Cara masak Sagu Gula Melaka 1. Sagu 1 cawan. Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian dan letak pewarna yang disukai.
Berbuka Puasa Dengan Puding Sagu Gula Melaka Yang Lembut Sedap Dan Sejuk Di Tekak
Macamni Caranya Buat Sagu Gula Melaka Tak Bergumpal Dan Sedap
No comments for "Cara Nak Membuat Sagu Gula Melaka"
Post a Comment